Σάμος

Η Μελάμφυλλος και Ανθεμούσα, λίκνο της Ήρας, γη των φιλοσόφων, των ηρώων.

Η Σάμος είναι το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η ομορφιά.

Η γενέθλια γη μεγάλων ανδρών. Του μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα – θεμελιωτή της μουσικής και της σύγχρονης μαθηματικής σκέψης, του αστρονόμου Αρίσταρχου, του πρώτου που μίλησε για την ηλιοκεντρικότητα του πλανητικού μας συστήματος, περίπου 2300 χρόνια πριν.

Είναι η μυθική γενέτειρα της Ήρας. Ο ναός της, στο Ηραίο χαρακτηρίστηκε από τον Ηρόδοτο ως «ο μεγαλύτερος ναός της εποχής του στην Ελλάδα». Η UNESCO συμπεριέλαβε το ναό και την ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή του Πυθαγορείου στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι ο τόπος που φιλοξένησε το φιλόσοφο Επίκουρο, το μυθοπλάστη Αίσωπο, το φιλόσοφο και στρατηγό Μέλισσο.

Η Σάμος με πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου, έχει 32.977 κατοίκους (απογραφή 2011). Αποτελείται από τέσσερις δημοτικές ενότητες, Βαθέος, Καρλοβασίου, Πυθαγορείου και Μαραθοκάμπου και έχει συνολικά 33 χωριά. Γραφικά παραθαλάσσια, ορεινά εξαιρετικής ομορφιάς και μεσόγεια καταπράσινα χωριά, που διατηρούν αναλλοίωτο το τοπικό χρώμα μέσα στο χρόνο.

Eίναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί του Νομού, με έκταση 476 τ. χλμ. και μήκος ακτών 140 χλμ. Οι δυο επιβλητικοί της ορεινοί όγκοι, ο άγριος και βραχώδης με απότομες πλαγιές και χαράδρες Κέρκης, ύψους 1443 m και η κατάφυτη Άμπελος (ή Καρβούνης) ύψους 1160 m δεσπόζουν στο νησί. Έχει ελάχιστες πεδινές περιοχές με μεγαλύτερη την πεδιάδα της Χώρας, η οποία βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Ποτάμια δεν έχει, μόνο χείμαρρους, ρυάκια και άφθονες πηγές.

Η Σάμος είναι ένας τόπος με οργιαστική βλάστηση. Όλα γύρω σου, στο παρθένο φυσικό τοπίο είναι φτιαγμένα από χρώματα και φως. Και κάθε βήμα είναι μια αποκάλυψη. Είτε βρεθείς στους επιβλητικούς ορεινούς της όγκους, είτε στις σπηλιές, τα φαράγγια και τις ρεματιές, το περιβάλλον της Σάμου θυμίζει ελληνική ενδοχώρα σε μικρογραφία. Πάνω από 1400 είδη σπάνιων φυτών, πολλά από τα οποία ενδημικά και δεκάδες είδη αρπακτικών πτηνών, θα πλαισιώσουν τα βήματά σας.