Ικαρία - Παράδοση

Η Ικαρία είναι ένας τόπος πλούσιος σε έθιμα που παραμένουν ζωντανά ακόμα και σήμερα.

Ικαριώτικα πανηγύρια

Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο είναι φυσικά τα πανηγύρια του νησιού. Αρχικά είχαν μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα, όταν γιόρταζαν τον πολιούχο Άγιο του χωριού. Αργότερα όμως τα πανηγύρια εξελίχθηκαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου, εθελοντές του χωριού διοργάνωναν τα πανηγύρια με σκοπό όχι μόνο την ψυχαγωγία αλλά και τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση άπορων οικογενειών ή την κατασκευή έργων για το χωριό. Σήμερα, τα πανηγύρια της Ικαρίας πραγματοποιούνται τους θερινούς μήνες και είναι ξακουστά για το κέφι τους, τη διάρκειά τους, το καλό κρασί και φαγητό. Ο κόσμος γλεντά χορεύοντας τον «Ικαριώτικο», ένα ιδιαίτερα ζωηρό και συναρπαστικό χορό, μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας.


Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά

Τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, όπως στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, και στην Ικαρία τα παιδιά λένε τα κάλαντα. Στα χωριά της Ικαρίας επιπλέον,  ανήμερα την Πρωτοχρονιά και νωρίς το απόγευμα, παρέες που αποτελούνται κυρίως από άντρες, ξεκινούν από το πρώτο σπίτι του χωριού και λένε τα ικαριώτικα κάλαντα σε ένα – ένα όλα τα σπίτια, πολλές φορές με τη συνοδεία οργάνων. Έτσι σε κάθε σπίτι γίνεται ένα μικρό γλέντι όπου ο οικοδεσπότης κερνάει φαγητό, κρασί και γλυκά. Μέχρι το ξημέρωμα της επόμενης μέρας οι παρέες έχουν περάσει από όλα τα σπίτια του χωριού.


Πάσχα

Είναι πολύ συνηθισμένο σε όλη την Ικαρία να πετάνε δυναμίτες τις ημέρες του Πάσχα. Το σημαντικότερο όμως έθιμο είναι ο «Σωρός» όπως αποκαλείται στα περισσότερα χωριά του νησιού ή ο «Αφανός» όπως αποκαλείται στο χωριό Καραβόσταμο. Κάθε χωριό λοιπόν, φτιάχνει έναν σωρό από ξύλα στον οποίο βάζει φωτιά την ώρα της Ανάστασης. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ των χωριών σχετικά με το ποιο θα βάλει τη μεγαλύτερη φωτιά. Έτσι, τις προηγούμενες μέρες, εκτός από το μάζεμα των ξύλων και κλαδιών για το σχηματισμό του σωρού, υπάρχει και το φύλαγμα, αφού οι κάτοικοι του ενός χωριού προσπαθούν να κάψουν το σωρό του άλλου. Αντίστοιχα στο Καραβόσταμο, το χωριό χωρίζεται σε πάνω και κάτω μεριά και ο ανταγωνισμός για το μεγαλύτερο αφανό υπάρχει μέσα στο ίδιο χωριό. Επίσης, σε κάποια χωριά της Ικαρίας φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο καίνε στην εκκλησία μετά την Ανάσταση.