Ικαρία

Η Δολίχη με την ελευθερία του Ίκαρου στους αιώνες.

Ο μύθος του Ίκαρου, που βυθίστηκε στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, σηματοδοτεί την πορεία του νησιού και του δίνει το όνομά του. Ικάριο ονομάστηκε και το πέλαγος που δέχτηκε τον αναζητητή της αιώνιας ελευθερίας.

Η Ικαρία είναι πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποί της, φιλόξενοι και πρόθυμοι να ξεναγήσουν τον επισκέπτη. Εδώ, η νοοτροπία της καθημερινότητας είναι πολύ διαφορετική. Η έννοια της απλότητας της ζωής, χωρίς ξυπνητήρια, βιασύνες και άγχος είναι καθολικός νόμος. Εκείνο που όλοι σέβονται, είναι η ανάγκη που έχει ο καθένας μας να ζήσει μια αληθινά πλούσια ζωή, όπως την εννοούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, όπου πλούσιος δεν είναι ο έχων περιουσία, αλλά ο έχων «πλουν», στόχο, ρότα και προορισμό.

Το νησί είναι ορεινό με έκταση 255 τ.χλμ. και 160χλμ. ακτογραμμή. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί του Νομού Σάμου και διασχίζεται από την οροσειρά Αθέρας με την ψηλότερη κορυφή στα 1.041 μέτρα. Η βόρεια πλευρά του νησιού είναι κατάφυτη ενώ στη νότια κυριαρχούν επιβλητικοί βραχώδεις σχηματισμοί.

Η Ικαρία είναι πανέμορφη, πολυποίκιλη, με άγριες ομορφιές, πεντακάθαρες παραλίες, γραφικούς οικισμούς και ραδιούχες ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Διαθέτει πλήθος πεζοπορικών διαδρομών που προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί στα αξιοθέατα του νησιού.

Η Ικαρία με πρωτεύουσα τον Άγιο Κήρυκο έχει 8.410 κατοίκους (απογραφή 2011). Τελευταίες έρευνες έχουν κατατάξει τους Ικαριώτες στην πρώτη θέση μακροζωίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Το μυστικό τους δεν είναι μόνο η καλή διατροφή και η άσκηση αλλά η έλλειψη άγχους και η ψυχική ηρεμία. «Άσε τη ζωή να σε πάει εκεί που θέλει αυτή. Έτσι κι αλλιώς, θες δε θες, αυτό θα γίνει τελικά». Σοφά λόγια ενός 94χρονου Ικαριώτη.