Φούρνοι

Μέσα από τους θρύλους των πειρατών, ανάσα θυμαριού, άνθρωποι του μελιού και της θάλασσας.

Οι Φούρνοι είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών και βραχονησίδων, από τα οποία κατοικούνται το ομώνυμο νησί οι Φούρνοι και η Θύμαινα (1400 κάτοικοι). Είναι κατεξοχήν νησιά ψαράδων και μελισσουργών.

Οι Φούρνοι και η Θύμαινα, καθώς και οι νησίδες Αλατσονήσι, Θυμαινάκι, Στρογγυλό, Πλάκα, Μακρονήσι, Μικρός & Μεγάλος Ανθρωποφάγος και Άγιος Μηνάς παρουσιάζουν πλούσια βιοποικιλότητα και είναι ενταγμένα στο δίκτυο «NATURA 2000» για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει τόσο η χλωρίδα και η πανίδα τους, όσο και το θαλάσσιο οικοσύστημα. Αποτελούν ιδανικό προορισμό για κάθε φυσιολάτρη, που ζητά ήσυχες διακοπές, βουτιές σε πανέμορφες δαντελωτές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και ήρεμες βόλτες σε γραφικούς οικισμούς. Είναι παράδεισος για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας και των καταδύσεων. Ο αξιόλογος αλιευτικός στόλος των Φούρνων διαθέτει μέρος των πλούσιων αλιευμάτων του στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές γαστρονομικής απόλαυσης στους ντόπιους και επισκέπτες των νησιών.

Πρωτεύουσα είναι ο ομώνυμος οικισμός Φούρνοι, όπου και το λιμάνι του νησιού με τα παραδοσιακά άσπρα σπίτια και τα γραφικά σοκάκια.